456

 

“Gebabbel, gebabbel, gebabbel…”

 

 

Vergadering, overleg, bespreking, praatsessie… als maar met elkaar in gesprek zijn en moeten zijn. Nederland kent het poldermodel en dat betekent dat we blijven praten tot er een compromis is of totdat er ergens een stekker wordt uitgetrokken.

Met mijn cluppie gaat het niet goed. De centen zijn weer eens op, er moet weer zwaar bezuinigd worden (wat menige coryfee al het veld heeft moeten doen ruimen) en er ontstaan om de haverklap groepjes van mensen die zich verbinden, en inderdaad praten, tot zij menen een wonder te kunnen verrichten om te zorgen dat het Zwaard van Damocles niet zal vallen. En als al dat praten nu eens een structurele oplossing bood… Onder de supporters wordt er ook gepraat. Dat gebeurt altijd. Iedere supporter weet het beter en heeft de wijsheid in pacht.

Ik heb geleerd dat er niets in het voetbal zo onzeker en opportuun is als het voetbal zelf; afhankelijk zijn van de uitslag van de laatst gespeelde wedstrijd. Is die positief is er weinig aan de hand en is er lucht. Is die negatief draait de paniek overuren en moet er gepraat worden hoe het tij te keren. Want het moet anders, beter. Er wordt een bijeenkomst georganiseerd, een open praatsessie waar iedere supporter zijn mening kan geven hoe het anders moet om de tijden van weleer te doen herleven. Zet honderd mensen bij elkaar en je zult honderd meningen generen. Honderd mensen die wel een mening hebben zonder verantwoordelijkheid te hoeven dragen voor het reilen en zeilen van een betaald voetbal organisatie. Het is heel makkelijk om beleid te bepalen vanachter een statafel met een glas bier in de hand en wat roepen zonder alle ins en outs te kennen. Als beleidsbepaler heb ik ervaren dat wanneer je aan een radertje gaat draaien er als vanzelf meerdere radertjes in beweging komen. Als je daarbij aan het juiste radertje weet te draaien ben je spekkoper. Draai je echter aan het verkeerde, sta je morgen op straat met de hoon van alle buitenstaanders op je nek. Zo is dat ook bij mijn cluppie al jarenlang. En het staat en valt met centjes. Heb je genoeg kun je je soms een buil vallen. Heb je te weinig, is de deur van exit nabij.

Oud-spelers worden ingevlogen om met de supporter in gesprek te gaan. En wat is er nu makkelijker dan te zeggen dat vroeger alles beter was. Zeker als er vroeger significante resultaten zijn behaald. Dan heb je als speler krediet en kun je ergens op voort borduren.

Echter, de tijden zijn veranderd. Zo ook de regels van het spel. Met vroeger vergelijken is als je kop in het zand steken. Je kunt het niet één op één op elkaar leggen. 

En nu dus alweer gebabbel, gebabbel en gebabbel… nog voor dat de bal regulier aan het rollen is gebracht. En verder hete lucht.

Mijn advies: stel je ambitie naar onderen bij en laat de verantwoordelijken hun werk doen. Praat minder en geniet meer.

En mijn cluppie: alle en alle succes gewenst voor de nieuwe jaargang!

 

 

’t Lempsje

 

Reacties kunt u sturen: vocer1960@hotmail.com

 

Twitter:                        http://twitter.com/Lempsje

Website/webblog:       http://lempsje.tumblr.com

Ook te volgen via Facebook